İstanbul da büyük deprem beklentisi hala devam ediyor mu?
İstanbul’da Hangi ilçeler daha riskli?
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığına ait bir deprem tehlike haritası mevcut. Ancak Deprem tehlikesi en kötü senaryoya göre bulunduğunuz lokasyonun olayın gerçekleşeceği alana uzaklık ya dayakınlığına göre az tehlikeliden çok tehlikeliye doğru tehlike durumunu ifade ediyor. Risk kavramı ise “Bir tehlikenin belirli bir zaman ve mekânda gerçekleşmesi durumunda tehdit altında olan unsurların alacağı hasarın düzeyine bağlı olarak oluşacak potansiyel kayıplar” şeklinde tanımlanmaktadır. Yani haritada faya yakın ve kıpkırmızı bir alanda bile zemin etüdü yapılmış mühendislik hizmeti alınarak ve gerekli denetlemelerin tümü uygulanmış bir yapının deprem sonrası hasar alması beklenmezken deprem tehlikesi az olan ancak doğru bir mühendislik hizmeti almamış yapının hasar alması muhtemel olduğunu gerçektir. Burada riski belirleyeni sadece tehlikeye yakınlık olarak belirlemek doğru bir yaklaşım değildir. İstanbul’ da 2000 öncesi bir yapıda yaşıyorsak hangi ilçede olursak olalım bina risk analizlerimizi yaptırmak zorundayız!
6,2 Büyüklüğünde ki deprem sonrası bilim adamları büyük deprem olacak yada olmayacak şeklinde ikiye bölündüler siz bu konuda hangi taraftasınız ?
Öncelikle ifade etmem gerekli ben mühendisim bu da hesaplanan ve doğrulanabilir veriyi kullanarak altına imza atacağım ve ömür boyu sorumluluğunu taşıyacağım bilgiyi paylaşma zorunluğumdur. Akademisyenler ise seçtikleri tez hakkında araştırma yapar ve bunu savunurlar ancak temel fark olarak tezleri ilerleyen süreçte doğru çıkmaz ise yasal sorumluk yaşamaz yeni bilgiler ışığında tezlerini güncelleyebilmeleridir. Bu noktada sayısal olarak büyük bir çoğunluğu kapsayan ve yüzlerce yayın ve çalışmayı içeren veözelikle de T.C. Çevre Şehircilik Bakanlığına bağlı yayınların İstanbul için beklenen depremin Adalar Segmenti , Avcılar Segmenti, Kumburgaz segmentinin 1766 yılından bu yana 259 yıldır büyük deprem üretemeyen bu yapının tek tek yada bir aradakırılması olarak ve toplam momenti 7,5 büyüklüğünün altında olmayacağı şeklinde olacağıdır. Bende bir mühendis olarak hem ifadelerimde hem de yaptığım uygulamalarda bu senaryoyu baz almak durumundayım. Yani İstanbul için büyük deprem beklentisi sürmektedir çalışmalara ara vermeden ve ciddiyetimizi bozmadan devam etmek zorundayız.
Deprem açısından Ümraniye’mizi nasıl değerlendirirsiniz.
2019 -2024 dönemi Ümraniye Belediyesi Meclis üyeliğimdeyaptığım Deprem ile ilgili programlarda da sıkça ifade ettiğim üzere Deprem Tehlike Haritasında ve AFAD ın deprem verilerinde 1. Derece deprem bölgesi olarak değerlendirilse de Ümraniye, Jeolojik açıdan yaşlı formasyonların yüzeylendiği kaya ortamlarının çokluğu ,lokal ve bilinen bölgeler haricinde alüvyonel alanların azlığı , yer altı su varlığı açısından değerlendirildiğinde çok düşük hatta hiç yok denilecek alanların çokluğu, eski yapı stoğunun özelikle merkez mahallelerde diğer ilçelere istinaden azlığı düşünüldüğünde risk açısından avantajlı olduğu söylenebilir. En sıkıntılı bölgeler diye ifade edeceğimiz 2B den çıkan alanlarda kimaalesef hiçbir mühendislik hizmeti almadan yapılmış ve günümüze gelmiş yapı stoğunu da bu bölgelerin tamamı için Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın İlk dönemi olan geçtiğimiz beş yıllık çalışma döneminde çıkan imar planları ve başlayan kentsel dönüşüm destekleri ile de Millet ve Devlet iş birliği ile yenilediğinde Ümraniye depreme en hazır ilçeler de üst sıralarda yer alabilecek gibi gözükmektedir.