Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sürelerini kısaltarak daha hızlı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor” dedi.

Dekan Yardımcısı, Protetik Diş Tedavisi Uzmanı  Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz da, hastanede diş tedavisi alanındaki son teknoloji cihazların kullanıldığını, üç boyutlu modeller oluşturma imkanı sağlayan bu cihazlarla geleneksel alçı kalıplarının kullanılması gereksinimi ortadan kalktığını, kaliteli bir diş tedavisi hizmeti için daha hızlı, daha doğru ve daha konforlu bir şekilde diş restorasyonları yapılabildiğini söyledi. Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Biriminden, Radyoloji Uzmanı DR. Öğretim Üyesi Baki Meşe ise dijital röntgen cihazlarının, geleneksel film tabanlı röntgenlerin yerini alarak diş hekimlerine daha hızlı, daha az radyasyon maruziyeti ve daha net görüntüler sunduğunu ifade etti. Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr. Barış Karabulut da teknolojik cihazlarla donatılmış ameliyathanede, anestezi ve sedasyonaltında diş tedavileri rahatlıkla uygulandığını belirtti. 


Ülkemizde 22 Kasım Diş Hekimleri Günü’nü içine alan 20-26 Kasım haftası Ağız ve Diş Sağlığı haftası olarak kutlanıyor.Akademik gücünü Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nin tecrübeli kadrosundan alan Üsküdar Diş Hastanesi’ndeki basın buluşmasında; koruyucu diş hekimliği alanında Türkiye’de alınması gereken önlemler, sağlık sisteminin en önemli sorunlarından biri olan “Çocuklar ve özel gereksinimli bireyler” için diş tedavilerine yönelik multidisipliner tedavi süreci de ele alındı.

Basın buluşmasında konuşan Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yumuşhan Günay,Üsküdar Diş Hastanesi’nin Anadolu Yakasında teşhis, tedavi ve sunduğu teknolojik imkânlarla en kapsamlı diş hastanesiolduğunu dile getirerek, SGK anlaşması da bulunan hastanenin bölge ve bölge dışındaki tüm hastalara erişilebilir bir tedavi hizmeti sunduğunu ifade etti.

Bebeklikten yetişkinliğe kadar tüm ağız sağlığı süreci takip ediliyor

Diş tedavisinde yapay zeka uygulamalarına işaret eden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, tedavi sürecini iyileştirmek ve dentalsağlık hizmetlerini optimize etmek için tanı ve teşhiste ayrıca tedavi planlamasında yapay zeka uygulamalarından faydalanıldığını anlattı.

Yapay zeka uygulamalarının diş çürükleri, periodontalhastalıklar ve diğer patolojik durumları tespit ederek, daha erken tanı ve tedavi müdahaleleri yapılabildiğini kaydeden Prof. Dr. Yumuşhan Günay, ayrıca robotik cerrahi, hassas ve tekrarlanabilir işlemler yapabilme yeteneği sayesinde implantyerleştirme veya kök kanal tedavisi gibi prosedürlerde kullanılabileceğini söyledi.

Diş tedavisi teknolojileri hayatımızı nasıl kolaylaştırıyor? 

“Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sürelerini kısaltarak daha hızlı sonuçlar elde etmemizi sağlıyor” diyen Prof. Dr. Günay, son teknoloji kullanılarak, diş implantları, dentalkronlar veya veneerler gibi restorasyonlar aynı gün içinde yapılabildiğini, böylece hastaların tekrar tekrar kliniklere gitmek zorunda kalmadan tek seansta tedavi olabildiğini ifade etti.

Gelişmiş anestezi teknikleri ve dijital görüntüleme sistemleri gibi teknolojilerin, diş tedavileri sırasında ağrı ve rahatsızlığı minimize etmeye yardımcı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yumuşhan Günay, ayrıca lazer teknolojisi kullanılarak, daha az invaziv ve daha az ağrılı tedaviler yapılabildiğini kaydetti.

Diş tedavisi için kullanılan dijital röntgen cihazlarıyla diş hekimlerine daha doğru teşhisler koymalarının olanağının sağlandığını da belirten Prof. Dr. Yumuşhan Günay, “Gelişmiş diş tedavisi teknolojileri, tedavi sonrası uzun vadeli sonuçların iyileştirilmesine yardımcı oluyor. Örneğin, dental implantlardakullanılan kemik büyüme uyarıcıları ve implant tasarımı teknolojileri, implantın vücut tarafından daha iyi kabul edilmesini ve uzun süreli dayanıklılığını sağlıyor.” dedi.

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, beyin odaklı çalışmalarda kullanılan görüntüleme ve hesaplama yöntemlerinin diş sağlığı alanında da kullanabildiğini dile getirerek, “Ameliyathane hizmetlerimiz ise teşhis ve tedavinin doğru bir şekilde sonuçlanmasına olanak tanıyacak ölçüde kapsamlı. Özellikle özel gereksinimli bireylerin tedavisinde multidisipliner tedavi anlayışımızı sunabildiğimiz çok özel bir alan.” diye konuştu.

Tedavi sürecinde çocukların, özel gereksinimli bireylerin ve ailelerin katılımı sağlanıyor

Çocuklar ve özel gereksinimli bireylerin diş tedavisine ilişkin bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Çocuk Diş Hekimliği Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr. Barış Karabulut, “Hastanede teknolojik cihazlarla donatılmış ameliyathanede, anestezi ve sedasyon altında diş tedavileri uygulanıyor. Genel anestezi ya da sedasyon uygulamalarına; hasta ve yakınları, diş hekimi ve anestezi uzmanı beraber karar veriyor.” dedi.

Dijital görseller ve simülasyonlar kullanılarak, diş hekimlerinin hastalara tedavi sürecini görsel olarak anlatıp olası sonuçları simüle edebildiğini dile getiren Doç. Dr.Karabulut; bunun da hastaların, ailelerin, özel gereksinimlibireylerin tedaviye daha iyi bir şekilde hazırlanmalarına ve karar vermelerine yardım olduğunu söyledi.

Multidisipliner yaklaşımın sağlık sistemine olan etkisi nedir?

Prof. Dr. Yumuşhan Günay, multidisipliner tedavi yaklaşımı her alanda çok önemli olduğunu kaydederek, hastaya farklı disiplinlerin yöntemleriyle yaklaşıldığında birçok faktörün gözlemlenebildiğini, teknolojik imkânların gelişimini de buna eklendiğinde hastalıkların teşhisinde zaman kazanıldığını böylece diş tedavisine gelmiş bir hastanın farklı bir probleminin yakalanabildiğini anlattı.

Daha hızlı ve konforlu bir şekilde diş restorasyonları yapılabiliyor

Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Protetik Diş Tedavisi Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz da hastane bünyesinde yer alan yeni teknoloji cihazlar hakkında bilgi vererek, İntraoral tarayıcıların, diş hekimlerine hastaların ağızlarını dijital olarak tarayarak üç boyutlu modeller oluşturma imkanı sağladığını, bu sayede geleneksel alçı kalıplarının kullanılması gereksinimi ortadan kalkarak daha hızlı, daha doğru ve daha konforlu bir şekilde diş restorasyonları yapılabildiğini anlattı.

Diş restorasyonları aynı gün yapılıyor

Bilgisayar Destekli Tasarım ve Bilgisayar Destekli Üretim sistemlerinin de diş hekimlerinin bilgisayar ortamında diş restorasyonlarını tasarlamalarını ve üretmelerini sağladığını ifade eden Prof. Dr. İbrahim Berk Bellaz, böylece dentalkronlar, veneerler, inleyler/onleyler, diş implantları ve diğer restorasyonlar gibi özelleştirilmiş diş yapılarının hızlı bir şekilde üretebildiğini, bunların aynı gün restorasyonlar (CEREC gibi) olarak da bilindiğini anlattı.

Dijital programlar nasıl uygulanıyor?

Buluşmada dijital programlar hakkında bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Diş ve Çene Radyolojisinden Radyoloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, dijital röntgen cihazlarının, geleneksel film tabanlı röntgenlerin yerini alarak diş hekimlerine daha hızlı, daha az radyasyon maruziyeti ve daha net görüntüler sunduğunu ve bu sayede dişlerin ve çene yapısının daha iyi teşhisinin sağlandığını ifade etti.

Dijital görüntüleme sistemlerinin, diş hekimlerine hastaların ağızlarını detaylı bir şekilde inceleme imkânı sunduğunu, bu görüntülerin, dişlerin, çene yapısının ve diğer oral dokuların hassas bir şekilde incelenmesine olanak tanıdığını anlatan Dr. Öğretim Üyesi Baki Meşe, “Dijital programlar kullanılarak, diş hekimleri çeşitli tedavi senaryolarını simüle edebilir, tedavi planlamasını yapabilir ve hastalarıyla daha iyi bir iletişim kurabilir.” dedi.

Basın buluşmasında Üsküdar Üniversitesi Üsküdar Diş Hastanesi turu yapılarak, hastalara sunulan ayrıcalıklar uygulamalı olarak gösterildi.

Editör: Haber Merkezi