İstanbul’un En Genç İl Hakem Kurulu Başkanı “Emre Kosif”

2018 yılında İl Hakem Kuruluna atanan Emre Kosif, bu sezon başında İl Hakem Kurulu Başkanı olarak atandı. Bu atamayla İstanbul ilinin en genç Kurul Başkanı olan Emre Kosif; kurul üyeliğinin yanında ayrıca il eğitimciliği de yapmaktadır.

İstanbul’un En Genç İl Hakem Kurulu Başkanı “Emre Kosif”

Gazetemiz Metropol’e samimi açıklamalarda bulunan Emre Kosif; “Eski bir klasman hakemiyim ve şu anda aktif olarak klasman gözlemciliği yapmaktayım.

Bu sezon başında da İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanlığına atandım. Yine aynı zamanda MHK analiz ekibinde görev almanın yanında TFF'nin Hakem Eğitimciliği sertifikası ile Kulüplere ve hakemlere eğitim vermekteyim.”

Metropol Haber: “Nasıl Hakem Oldum”

Emre Kosif: “Sporu seven bir toplumun, bir ailenin çocuklarıyız. Atletizm, dövüş sporları ve futbol ile hem okul hem de amatör düzeyde ilgilendim. Lisanslı sporcu olarak alt yapılarda 6 yıl futbol oynadım. Üniversite sınavlarına hazırlandığım dönemde de futbola ara verdim. O sırada yine hakem olan babam sayesinde hakem kursuna katıldım. Futbolun içinden gelen biri olmama rağmen ve de babamın hakemlik yaptığı maçlara daha küçük yaşlardan itibaren giden biri olmama rağmen bu kursa katılmam ve devamında sahada yer almak değişik duygulara sebep oldu. Düşünsenize 16 yaşında bir çocuk, değişik bir ortama giriyor. Biraz heyecanla, biraz da karışık duygularla hakemliğe başladık. İlk maçtan ve özellikle ilk çalınan düdükten sonra bu işi çok sevdiğini ve 16 yaşında birine göre daha önce hiçbir şeyde tecrübe etmediğin bir şeyi yaptığını fark ediyorsun.”

Metropol Haber: “Hakemlikteki hayalleriniz neydi”

Emre Kosif: “İşte 1998 yılında o yaşta böyle duygularla başlıyorsunuz hakemliğe. Her yeni başlayan hakem gibi hayaller, FIFA Hakemi olmak, Dünya kupalarında görev almak. Hayaller de öyle olmalı zaten. Hayallerinize ulaşmak için de hedefler koyuyorsunuz ve başlıyorsunuz bir mücadeleye. Piramidin tepesine çıkmak için mücadele ediyorsunuz. Tabi ki işin sonunda bunu herkes başaramıyor. Ama ne olursa olsun bu yapılan iş, verilen mücadele size çok şey katıyor.”

Metropol Haber: “Yeni başlayan hakemlere tavsiyeler”

Emre Kosif: “Hakemlik yaparken eğitim ve iş hayatı da devam etmeli ki hayattaki tek şeyiniz hakemlik olmasın. Hakem olmak isteyen gençlere de en önemli tavsiyem; hakemlik hayatını ne işlerinin ne de eğitimlerinin önüne geçirmeleri. Sadece hakem olarak tanımlanmanın, hakemlikte üst düzeylere çıkamadığınız zaman sizden çok şeyler götürdüğünü göreceksiniz. Bu sebeple belli bir seviyeye gelene kadar mesleğiniz ve işiniz olsun. Hakemlik de bunun yanında devam etsin. Hem sosyal bir etkinlikte bulunuyor, her iş kolundan değişik dostluklar kazanıyorsunuz hem de spor ile iç içesiniz. Bu sebeple bunun değerini bilip her kulvarda dikkat ve özenle hareket edilmeli.”

Metropol Haber: “Genç yaşta hakemliği bıraktınız, bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz”

Emre Kosif: “18 yıl profesyonel liglerde hakem olarak görev aldım. Bu sayede neredeyse Türkiye'nin her şehrine gittim. Yine bu sayede hem mevcut iş koşturmasından uzaklaşıyor hem de sevdiğiniz bir hobiyi yapıyorsunuz. Zaman öyle akıyor ki işin sonunda; ömrünüzün yarısından fazlasını bu işe ayırdığınızı fark ediyorsunuz. İşe başladığımızda hedeflediğiniz yere gelemediğinizi fark ediyorsunuz ama bu beni üzmekten ziyade o hedefe giden yolun ne kadar keyifli olduğunu hatırlayarak bir muhakeme yapıyorsunuz ve yerinizi artık alttan gelen gençlere bırakmanın zamanının geldiğini düşünüyorsunuz. İşte bu sebeplerle genç denebilecek bir yaşta önümde 11 sene daha sürem olmasına rağmen bir hakemin verebileceği en zor kararı verip hakemliği bırakıyorsunuz. Hakemlik yapanlar iyi bilir. Sen hakemliği bırakamazsın, hakemlik seni bırakır. Büyük bir çoğunluk bunu yaşar. Aktif bir hakemin, hakemliği bırakmasının ne kadar zor bir karar olduğunu bilmenizi istiyorum.“

Metropol Haber: “İşin yöneticilik kısmına nasıl geçtiniz”

Emre Kosif: “Hakemliği bıraktıktan sonra bir sene hakemlikle ilgili hiçbir şey yapmadım. Sonra o zamanki Kurul başkanının tavsiyesi ile Gözlemciliğe başladım ve peşinden de İl Hakem Kuruluna girdim. İl Hakem Kurulu, özellikle İstanbul gibi bir şehirde yapması çok zor ve büyük bir zaman isteyen bir uğraştır. Şimdi sorabilirsiniz ne yapar bu Kurul diye. İşte bu Kurullar hakem yetiştirir, eğitir ve bütün amatör maçların hakem atamalarını yapar. Bunu yaparken de bazen hafta de 2.000 maçı bulabilen yılda 30.000 tane maçın atamasını yapar. 11 yaş altı kategorilerinden tutun da Süper Amatör Liglere kadar bütün maç atamalarını bu 9 kişiden oluşan, gönüllülük esasıyla çalışan bu kurul yapar. “

Metropol Haber: “Başkanlık sürecini hakkında düşünceleriniz nelerdir”

Emre Kosif: “İki senelik süreçte yaptığımız çalışmalar, işimizi sevmemiz takdir gördü ki; sezon başında  İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanlığına atandım. Hakemliği genç yaşta bırakmak, yöneticilikte farklı bir kapı açtı bana. Nasıl ki hakemliğe babam Halit Kosif sayesinde başladıysam camiaya, önce Gözlemci sonra da yönetici olarak geri dönmemi sağlayan da eski Kurul Başkanım Yaşar Filiz olmuştur. Yine bana bu görevi layık gören MHK Bölge Sorumlumuz Sayın Ahmet Erdoğan'a da ayrı bir parantez açmak istiyorum. 1998 yılında kendisi Kurs hocalarımdan biriydi. 22 sene sonra Kurul başkanı olarak beni atayan da kendisi olmuştur. Benim İstanbul'un en genç Kurul Başkanı olmamı sağlayanlara teşekkürü bir borç bilirim.”

Metropol Haber: “Son olarak söylemek istedikleriniz nelerdir”

Emre Kosif: Yaptığım iş olduğu için hakemlikle ilgili şeyler anlattım genelde. Ama haddim olmayarak bir şeyi paylaşmak isterim. Ne iş yaparsanız yapın, sizi bu işten uzaklaştıran, günlük stresten ve koşuşturmacadan uzaklaştıran bir hobiye sarılın. Aklınıza ne gelirse. Yine ne yaparsanız yapın, spor hayatınızın bir parçası olsun. Yeni kültürler, yeni yerler keşfedin.

Genç Hakem Emre Kosif; 1982 Samsun doğumlu. Mimar. Mimarlık ve Mühendislik üzerine hizmet veren bir büroya sahip. İyi seviyede İngilizce ve temel seviyede Fransızca biliyor. 1998 yılında başladığı hakemlikte, 14 yılı klasmanlarda olmak üzere 18 yıl görev aldı ve 34 yaşında sahalara veda etti. 1 senelik aradan sonra başlamış olduğu Gözlemcilik kariyerinde, Klasman gözlemcisi olarak 4.yılı. Kosif, evli ve 1 çocuk babasıdır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER