Gezen; “Projemiz kapsamında 6-12 yaş aralığındaki öğrencilerimizle somut olmayan kültürel mirasın en nadide değerlerinden olan, kültürel kimliğimizin oluşmasına katkı sunan ve yüzyıllardır yaşayan masallarla çocuk haklarına farkındalık geliştirmek amaçlanmaktadır. Amacımıza ulaşmak için doğanın ilhamını, resim, müzik ve oyunu en yakın arkadaşımız yaptık.”

“Bilindiği üzere Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde benimsenen Çocuk Hakları Sözleşmesi, Türkiye dâhil 196 ülkenin taraf olduğu ve en fazla ülkenin onayladığı insan hakları belgesidir. “

“Sözleşme gereğince çocuk tanımı şu şekilde yapılmaktadır: “On sekiz yaşına kadar her insan çocuk sayılır.” İşte bu tanımlamanın içine giren çocuklar yaşam hakkı içinde kendi haklarını da tanımalıdır. Bu minvalde projemizle masal, sanat, akıl ve zekâ oyunları yanında geleneksel çocuk oyunlarını da bir şemsiye altında birleştirilerek çocuklarda haklarına karşı bilinç oluşturmak hedeflenmektedir. Proje için ülkemizin 10 farklı bölgesinden öğretmenimiz ve kardeş ülke Azerbaycan’dan bir öğretmenimiz el ele vererek gönül birliği yaptık. Kollarımızı sıvadık. Çünkü ulaşılacak olanlar yarınlarımız olan çocuklarımızdı. Proje sonunda haklarını farkına varan çocuklarla hayallerimizi birleştireceğimize inancımız tamdı. O zaman emin adımlarla yürüme zamanıydı.”

Proje için süremizi 8 hafta olarak belirledik. Proje boyunca çocuklara anlatılacak masalları kıymetli masal dede Yücel Feyzioğlu’nun Masallarla Çocuk Hakları kitabından seçtik. Buradan seçilen 6 masal “Adımın İzinde, Ülkemin Renkleri, Göçen Kuşlar, Doğadan İlhamla, Turnaların Kanadında, Ruhun Gıdası Müzik, Ellerim ve Ben – Geçmişten Gelen Oyun, Kendi Masalımı Anlattım” temalarında etkinliklerle birleştirilecek ve Çocuk hakları Sözleşmesinde yer alan toplam dört hak farkındalığı geliştirilecektir.

Anlatılan masallar ve farkındalık uyandırılması hedeflenen çocuk hakları şu şekildedir:

Ad Bulan Çocuk ( Bu bir Tuva masalıdır.)

Madde 7: Çocuk doğumdan hemen sonra derhal nüfus kütüğüne kaydedilecek ve       doğumdan itibaren bir isim hakkına sahip olacaktır.

Kuşlar Neden Göçmen Oldular? ( Bu bir Yakut masalıdır.)

Madde 7: Çocuğun bir vatandaşlığa sahip olma ve bu vatandaşlığı koruma hakkı vardır.

Başay’ın Öğrenme Tutkusu ve Altınları ( Bu bir Özbek masalıdır.)

Madde 28: Devlet, çocuğun eğitim hakkını kabul ederler ve bu hakkın fırsat eşitliği temeli üzerinde gerçekleştirilmesi görüşüyle özellikle,

a) İlköğretimi herkes için zorunlu ve parasız hale getirirler;

b) Orta öğretim sistemlerinin genel olduğu kadar mesleki nitelikte de olmak üzere çeşitli biçimlerde örgütlenmesini teşvik ederler ve bunların tüm çocuklara açık olmasını sağlarlar ve gerekli durumlarda mali yardım yapılması ve öğretimi parasız kılmak gibi uygun önlemleri alırlar.

Başay’ın Başına Gelenler ve Dönüşü (Bu bir Özbek masalıdır.)

Madde 32: Devletler, çocuğun, ekonomik sömürüye ve her türlü tehlikeli işte ya da eğitimine zarar verecek ya da sağlığı veya bedensel, zihinsel, ruhsal, ahlaksal ya da toplumsal gelişmesi için zararlı olabilecek nitelikte çalıştırılmasına karşı korunma hakkını kabul ederler.

Madde 19: Devlet, çocuğun…bedensel veya zihinsel saldırı, şiddet veya suistimale, ihmal ya da ihmalkâr muameleye…karşı korunması önlemlerini alır.

İşte bizler projemizde çok değerli olduğuna inandığımız bu haklara farkındalık için çalışacağız. Projede emeği geçen tüm öğretmenlerime (Sümeyra, Meltem, Sevim, Müjde, Özen, İbrahim, Aynur öğretmenim, Özlem ve Murat öğretmenlerim), bizi sonuna kadar destekleyen masal dedemiz Yücel Feyzioğlu’na ve tabii ki projemizin olmazsa olmazı çocuklarımıza ve ailelerine, okul idarelerimize şimdiden teşekkürü bir borç biliriz.

Editör: Haber Merkezi