Dr. Doğuş Gökçek, yanlış ve bilinçsiz beslenmenin halk arasında damar tıkanıklığını ve kalp krizini tetiklediğini belirtti. Bu nedenle damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarından korunmak için doğru ve bilinçli beslenmenin önemine dikkat çekti. 

Koroner Arter Hastalığı Nedir? 

Dr. Gökçek, koroner arter hastalığını, kalpteki ana damarların daralması veya tıkanması sonucu kalp hücrelerinin kanlanmasında kısıtlama yaratan bir durum olarak tanımladı. 

Genetik ve çevresel faktörlerin tetiklediği bu hastalığın, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkarak kalp krizine neden olabileceğini ve hem dünyada hem de ülkemizde ölümlerin en yaygın nedeni olduğunu vurguladı. Toplumumuzun Akdeniz ülkesi olmasına rağmen, Akdeniz mutfağı dışındaki beslenme alışkanlıklarının bu hastalığın yayılmasında önemli bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca, günümüzde değişen çevresel faktörlerin etkisiyle kalp damar hastalıklarının genç yaşlarda da görülmeye başlandığını ifade etti. 

 Kalp Krizi Nasıl Önlenebilir? 

Dr. Gökçek, insan vücudundaki damarların, doğumdan itibaren olağan koşullarda bile yağlanma gösterdiğini belirtti.

Genetik faktörler değiştirilemese de Akdeniz mutfağına uygun bir diyet ve günlük 30-45 dakikalık yürüyüşlerle aterosklerotik sürecin (damar sertleşmesinin) önlenebileceğini söyledi. Tütün ürünlerinin kullanılmamasının da bu öneriler arasında yer aldığını ekledi. Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Dr. Gökçek, bazı tanısal testler yapıldıktan sonra koroner anjiyografi ile kesin tanı konulabileceğini belirtti. Kalp damarının stente uygun durumda olması ve koroner arter hastalığı klinik bulguları mevcutsa hastanın, lezyonun stentlenmesiyle tedavi edilebileceğini ifade etti. Ciddi kalsifik lezyonlar ve stent uygulamasına uygun olmayan bölgelerdeki lezyonlar için cerrahi veya medikal tedavi seçeneklerinin de değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.