ERMENISTAN’A KİM DUR DİYECEK?
Merkezi İstanbul Kadıköy’de bulunan; İstanbul Türkiye Azerbaycan Derneği (İSTAD) son günlerde Ermenistan’ın, Karabağ bölgesine Suriye ve Lübnan’dan Ermeniler’in yerleştirilmesine tepki göstererek bir basın açıklaması yaptı.
İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu yapmış olduğu açıklamada; “Azerbaycan topraklarının yüzde yirmisini işgal eden Ermenistan, Karabağ bölgesine Suriyeli ve Lünnanlı Ermenileri yerleştiriyor.Ermenistan’a kim ‘dur’ diyecek.Birleşmiş Milletler (BM); 822, 853, 874 ve 884 sayılı kararları ile, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 'in 27 Şubat 1993 tarihli Prag toplantısında, Karabağ’ın Azerbaycan toprağı olduğuna dair kesin karara ayrıca Avrupa Birliği, İslam Teşkilatı ve TürkPa gibi onlarca milletlerarası teşkilat tarafından, Karabağ topraklarının Azerbaycan‘a ait olduğuna dair hukuki belgelerle,‘Karabağ Azerbaycan toprağıdır.’ Bu karalara rağmen Ermenistan işgal ettiği Azerbaycan topraklarında yasadışı faaliyetleri devam etmekte ve bölgeye Suriye ve Lübnanlı kaçkın Ermenileri yasadışı yollarla yerleştirmektedir” dedi.
Karakoyunlu ayrıca; “Ermenistan'ın bu eylemleri, uluslararası insani hukukun yanı sıra 1949 Cenevre Sözleşmesi ve Sözleşmenin Ek Protokollerini ihlalidir. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan patlamanın ardından, Ermenistan Lübnan’da yaşayan Ermeni asıllı Lübnan vatandaşlarının Karabağa yerleştirilmesi için girişimde bulunmuşlardır. Daha önce gündeme gelen Suriyeli Ermeniler’den sonra şimdide Lübnanlı Ermeniler Karabağ’a göç ettiriliyor. Sırtını; başta ABD, Fransa, Rusya ve batı dünyasına dayayan Ermenistan, göz göre göre bölgede haksız işgaline devam etmektedir. Bu durum asla kabul edilemez. Bu haksızlık karşısında sessiz kalan ve Karabağ için alınan kararları hayata geçirmeyen, tam tersi Ermenistan’ı koruyan AGİT, BM ABD, Fransa ve Rusyayı Kınıyoruz. Bu konuda Azerbaycan ve Türkiye’nin, AGİT Minsk Teşkilatı’nın (AGİT Minsk Grubu; Azerbaycan ve Ermenistan devletlerinin Karabağ sorunu için, barışçıl bir çözüm bulmalarını teşvik etme amacıyla, 1992 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı tarafından kurulmuştur.)karalarını hiçe sayıp, somut karalar alması gerekiyor. Bölgede barış ve istikrarın olması için, Ermenistan işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarını kayıtsız şartsız derhal terk etmelidir. Türk halkının sabrı taşmak üzeredir. Türk milletinin‘Yeter artık’ dediği noktadayız”dedi.