Prof. Dr. Eren, konuşmasında Osmanlı’nın asırlar geçse de izlerinin silinmediğini ve silinmeyeceğini vurgulayarak, Osmanlı tarihinin özellikle Balkan coğrafyasındaki etkilerine dikkat çekti. Balkan Savaşları sonrası Osmanlı’nın bu topraklardan çekilmesine rağmen, bölgede kalan soydaşların inançlarına, kültürlerine ve kimliklerine sıkı sıkıya bağlı kaldıklarını belirtti.

Konuşmasında, Yunanistan, Bulgaristan, Romanya ve eski Yugoslavya topraklarında yaşayan Türk ve Müslüman azınlıkların karşılaştığı zorluklara değinen Eren, bu toplulukların dini ve kültürel değerlerinden ödün vermeden yaşamlarını sürdürmeyi başardıklarını ifade etti.

Programda ayrıca, Osmanlı’nın Balkanlardan çekilişiyle birlikte yapılan anlaşmalara rağmen, zaman zaman soydaşların dini ve eğitim alanında çeşitli sorunlarla karşılaştıkları belirtildi.

Toplantıda, Osmanlı sonrası Balkanlarda kalan vatandaşların yaşadığı sorunlar, Türk vatandaşlarının geçmişten bugüne deneyimleri ve Müslümanların uğradığı baskılar da ele alındı.

Prof. Dr. Halit Eren, “Balkanlardan Türkmenistan’a İzlenimler” başlıklı sunumunda da Türk dünyasındaki tarihsel devamlılığa ve kültürel bağlara dikkat çekti.