İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat’ın başkanlığında düzenlenen Cumhuriyetin 100. yılında İstanbul’un kültür kurumları ile gerçekleştirilen “Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Kültür Sanat Çalıştayına İstanbul Odaları Birliğinden herhangi bir temsilci çağılmadığı gibi  ülkenin tek İhtisas Odası ‘İstanbul Sahne Perde Film Eğlence Yerleri Esnaf Ve Sanatkarlar Odası’ çalıştaya davet edilmeyince Başkan Terlan Kaya tarafından eleştiri odağı haline geldi.

“Sahne Sanatlarında Tek İhtisas Odasının Davet Edilmemesi Bizleri Çok Şaşırtmadı”

Başkan Terlan Kaya, “ 65 kurumun katıldığı toplantıya Meslek odasının davet edilmemesine tepki göstererek; “65 kurumun katıldığı toplantıya Meslek odasının davet edilmemesine, İBB kültür ün düzenlediği ‘Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Kültür Sanat Çalıştayı”na sahne sanatlarında tek ihtisas odasının davet edilmemesi bizleri çok şaşırtmadı doğrusu. Nedense kültür sanat alanında yetkililerimiz gerçeklerle yüzleşmek istemiyor. Sayın yetkililerimiz davet ettikleri ve ağırladıkları kültür sanat insanlarımızın daha meslek tanımlarının dahi olmadığını biliyor mu? Hatta meslekten sayılmadığı biliniyor mu?” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Kültür Ve Sanat Siyasete Kurban Edilemeyecek Kadar Önemlidir

Başkan kaya konuşmasına şöyle devam ett; “İBB Kültür ün daha anlamlı ve köklü bir toplantı yapmasını bu toplantıda istesob ve meslek odamızın yaptığı çalışmalar hakkında gerçekçi bilgilerle çözüme bir adım atılmasında katkı vermesi oldukça faydalı olurdu. Ancak öyle olmadı. İBB ye Cumhuriyetimizin 100. Yılında Kültür Sanat alanında ciddi bir proje sunduk ve aylardır yanıt bekliyoruz. En azından konu hakkında çalışmalarımız biliniyor sanıyorduk anlaşılan pek ciddiye alınmamış. Kültür Sanat önemlidir. Siyasete kurban edilemeyecek kadar önemlidir.”

“Bu yol karanlığa giden yoldur”

“Bizim şaşkınlığımız ise Mahir beyin bilgisi dahilinde olan ülkenin tek sanatçılar ihtisas esnaf ve sanatkarlar odasından tek bir temsilciyi bu toplantıya davet etmemiş olmasıdır”  diyen Başkan Kaya; “Önce 1. Yüzyılda Kültür Sanat'ın varlığını bilmek gerekmez mi? Kültür Sanatın alt yapısı sanatkar ve sanatçının fiilen var olsa da yasal anlamda nasıl yok sayıldığını da bilmek gerekmez mi? 1. yüzyılı tartışma cesaretimiz mi yok acaba, peki 100. yılda Sanatçı siyasiden yıllarca çözüm beklerken, siyasetse cahilliğini gizlemek için sen kimsin arkadaş deme cesaretini göstermezken, kültür sanat insanları ise eksikliğin nereden kaynaklandığını anlayamamamın şaşkınlığını yaşıyor. Bu tür toplantılarda gelip birkaç söz etmenin dışında bir çıkış bulamamamın sıkıntısını yaşıyor. Bizim şaşkınlığımız ise Mahir beyin bilgisi dahilinde olan ülkenin tek sanatçılar ihtisas esnaf ve sanatkarlar odasından tek bir temsilciyi bu toplantıya davet etmemiş olmasıdır. Eğer bir temsilci davet edilseydi. 1. yüzyılda kültür sanat alanındaki yokluk bilinir. 2. yüzyıl tartışmasına geçilmezdi. Biz yetkilileri bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Ulu Önder Mustafa Kemal’in Bir millet sanattan ve sanatkardan mahrumsa tam bir hayata malik olamaz. Böyle bir millet bir ayağı topal, bir kolu çolak, sakat ve alil bir kimse gibidir. Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş olur. Sözlerinde çok haklıdır. 100.yılı değerlendirmeden 2. yüzyıla geçmek kültür sanatı yine pas geçmek anlamına gelir. Bu yol karanlığa giden yoldur” diyerek konuşmasını noktaladı.